Friday, July 30, 2010

Lawak??


Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini....
kalau lebih dua
minit tu, bukan membaca la tu..tapi mengeja.. :-)


Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha
Pengasih...


Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang
1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnya dengan
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji mata dan
membawa mesin
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup
MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu" Selepas
mendengar amaran
lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu
untuk
menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih
kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk
Pak
Iman tu... Lelaki yang bertempik tadi segera membuka
tutup mukanya
lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak
Iman, saya dah
halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman
mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan
meninggalkan
jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn
cerita di atas.
selain
terhibur, anda fikirlahlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya
20 yg
betul-betul
beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan
ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa
mesin-gun.. dia tak
kata
pun
nak bunuh.. tapi generasi sekarang.. amat lemah.. baru
kena ugut terus
lari
lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat
lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..
tu pun bila time
sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada
tu lagi dashyat
setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa
yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit di dalam
al-Quran"


"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya
sementara, akhirat
adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau
girlfriend
berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat
tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur
agama


Lawak kan ???/ Kenapa gelak/ tu kan realiti.. tapi yg
paling lawak
sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan
sampaikan kat
orang
lain... berapa orang yang akan buka thread ni untuk
luangkan masa
membaca? berapa banyak????


6 Rajin Baca:

Anonymous said...

Salam..entry yg menrik, sngt ske :)

Norziea AfiQah said...

syukran :)

Sophon said...

''Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya
sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia''

Saya tak setuju dengan statement ni. Kalau awak tak kejar dunia. Awak akan lemah. Umat akan lemah. Awak kena berlumba lumba juga. Islam pun wajibkan zakah. Zakah pun soal dunia. Zakah diguna untuk bangunkan umah. Pengaruh zakat terhadap akhirat sangat minimum. Nabi pun. Dia sederhana. Tapi dia sendiri berniaga.

izfanora said...

salam.. tidak lawak, tp menyedarkan.. tiada manusia yg sama dlm dunia, kerana nyata kita dijadikan berbeza.. (scra luaran) xberbeza, xindah dunia.. :)

m6hidrogen said...

boleh solat jumaat dgn jemaah 20 orang lebih?

dunia adalah tempat persinggahan sementara je buat apa nak kejar?

fikir2kanlah.

Jauhari bin Ahmad Bakri said...

kita biasa dengan doa rabbana atinafiddunyahasah pastu wafil akhirotihasanah dan wakhina azabbannar..

Post a Comment

Assalamualaikum.. lepas baca tu tinggalkan lah komen yer..Sebarang kekurangan atau kelemahan diri saya harap kawan2 betulkan
-Saya budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan :)