Friday, July 2, 2010

Wanita dan gambar

Friday, Dec 28 2007 Artikel/Cerpen and Peringatan..
- dipetik dari blog wewr iaitu ~Khabar Dari Urdun~

Salam..
Terkadang bila melayari weblog-weblog rakan, menjelajah ke dalam dunia maya bagi manusia yang memayakan diri mereka, saya merasa hairan melihat sesetengah weblog muslimah, yang bertudung, yang menutup aurat, tidak segan silu pula untuk memaparkan gambar masing-masing..
Tiadalah terlalu salah untuk memaparkan gambar anda, ya muslimah sekalian ...
namun, sayangnya, anda terlupa bahawa gambar yang anda posting itu adalah gambar sebesar skrin 17 inci!Setiap butir jerawat dan bulu halus di muka anda terpampang rapi!

Muslimah & Gambar : Ada apa dengannya?

Tidaklah tujuan saya mengaibkan kalian.. Saya adalah rakan , Sahabat kamu. Yang enggan melihat wajah-wajah anda itu, dipaparkan sewenang-wenangnya kepada orang.
Biarpun wajah bukan aurat mengikut sesetengah mazhab, namun tatkala fitnah mengundang, tidakkah ia melayakkan ianya ditutup dari pandangan umum?Muslimahku,Dunia internet semakin berkembang maju ..
Satu hari, satu weblog, mungkin berjuta-juta orang yang melihatnya setiap hari..
Di kalangan mereka ada yang bagus, yang menundukkan pandangan selaras firman Allah dalam Surah An-Nur

“Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka.
Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan.


Namun, kita harus akui, bahawa di kalangan jutaan orang itu, ada yang hatinya sakit, ada yang jiwanya perit menanggung kesakitan akibat terlihat wajah-wajah kamu biarpun kamu bertudung litup ...
Muslimahku,Kalau kita lihat dunia gambar bukan main maju lagi. Dahulu, cuma setakat kamera yang perlu dicuci gambarnya. Kini, telefon juga menjadi kamera. Kamera pula lebih dahsyat, lebih instant, sesegera mee segera yang sama kerosakan yang dibawanya, penyakit hati.Alangkah malangnya, kalau wajah-wajah anda yang terpamer itu, mengundang gejolak rasa di jiwa insan bernama lelaki, yang beriman akan beristighfar dan memujuk hati, manakala yang sakit jiwanya, akan mula mengganggu anda. Mula memburu anda dengan SMS, telefon, hatta mungkin mendekati anda, dengan tujuan memiliki anda….
Hanya kerana satu kesilapan yang mungkin anda tidak terniat, wajah anda terpampang besar di internet!Gambar adalah bayangan realiti. Namun mungkin juga ia fantasi. Kadangkala tertipu juga lelaki pada fantasi Photoshop, Fireworks dan seribu satu pengedit gambar lagi. Kalau itu memang tujuan anda, anda tanggung sendirilah. Tapi kalau niat anda cuma berkongsi, dengan tanpa sedar mengajak fitnah bertandang, maka amaran saya, hati-hatilah! penyelesaiannya Andalah sahaja yang mampu menyelesaikannya.
Bukan orang lain. Diri anda, andalah yang harus menjaganya.

Apa tujuan anda bertudung dan menutup aurat? Bukankah kehendak syariat dan ingin menutup pandangan orang kepadamu?
Maka, soalan saya, menundukkan pandangan bukan kehendak syariatkah?
Memaparkan wajah anda besar-besar menutup pandangan orang terhadap andakah?
Kerana weblog-weblog dan web foto itu milik anda, seharusnyalah anda kecilkan wajah-wajah anda dengan mengecilkan saiz gambar itu. Banyak cara boleh dilakukan menggunakan perisian pengedit gambar.
Belajarlah daripada yang tahu.
Hindarkanlah aksi-aksi dan posing-posing yang hanya akan menambahkan lagi kerosakan jiwa masyarakat. Sekiranya niat anda hanya ingin berkongsi dengan rakan muslimah anda, lakukanlah secara tertutup. Elakkan posting yang boleh dilihat oleh segala macam jenis orang. Kalau lebih mudah, anda kirim saja emel bergambar pada rakan muslimah anda itu.
Ingat, wajah anda, anugerah Allah.
Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja.
Wallahu A’lam..

7 Rajin Baca:

Ahmad Zaki said...

Waalaikummussalam...

Bagi sesetengah orang, bertudung dan menutup aurat (perempuan) hanya melindungkan penampakkan rambut sahaja. Sedangkan bentuk badan masih lagi dapat dilihat dan diteka oleh orang yang memandangnya. Baju yg dipakai ketat dan dari jenis kain yg jarang ataupun terlalu mengikut bentuk badan. Sebab itu sekarang ini ramai anak2 gadis yang mengikuti lelaki bangsa asing lari ke Indonesia atau lain2 negara lantaran lelaki bangsa asing itu telah terpikat dengan gadis / perempuan di negara kita. Hanya dengan satu bahagian kesilapan, blh merosakkan masa depan.

Lihat sahaja pihak2 yg menganjurkan pertunjukkan fesyen Busana Muslimah... Rata-ratanya tidak menepati etika berpakaian dlm Islam. Dgn hanya bertudung dan adakalanya berskaf, sudah dinamakan Busana Muslimah sedangkan tudung itu tidak menutupi bahagian dada. Manakala pereka fesyennya adalah dari kalangan kafir. Adakah orang kafir faham dan tahu selok belok etika berpakaian dalam Islam?

Bagi lelaki pula, jika bersukan, masih ada pilihan seluar yg blh menutup aurat..

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

Saranan mengecilakn gambar dan tidak meletakkan gambar posing2 adalah sgt baik.
Memikirkan gambar sendiri yg diletakkan di dalam internet bisa membawa kepada kerosakan adalah lambang sedalam mana iman seseorang. Ada yg tidak kisah, tidak sensitif malah ada yg tidak terfikir pun sampai ke situ.
Namun peringatan perlu disebarkan. Teruskan usaha utk berdakwah.
p/s: seandainya gambar wanita bertudung bisa menarik perhatian, bagaimana pula gambar lelaki?adakah juga bisa memikat hati wanita??jika ya kita juga perlu sarankan agar lelaki jgn meletakkan gambar2 mereka di internet agar tidak menimbulkan fitnah....hehe(sekadar mencuit shj)

.:|kamaryeah|:. said...

terima kasih~

Ann said...

thanks atas teguran:)

Rina (◕‿◕)✿ said...

terima kasih atas teguran ^__^

Anonymous said...

menarik!! mohon kebenaran untuk share...boleh sahabat?? =)

Norziea AfiQah said...

Ratio Nagata>> sure! benda yang baik elok kita sebar :)

Post a Comment

Assalamualaikum.. lepas baca tu tinggalkan lah komen yer..Sebarang kekurangan atau kelemahan diri saya harap kawan2 betulkan
-Saya budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan :)