Saturday, October 16, 2010

ROGOL!!!! Astagfirullah!

“Sebuah kisah benar. Abang mereka hanya melihat sahaja adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan mereka sendiri!!”


Pada suatu hari yang nyaman, dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, sebuah keluarga besar telah pergi piknik di tepi pantai.
Keluarga ini merupakan keluarga yang kaya raya. Ada tauke balak, ada tauke minyak, ada tauke minyak sawit, ada tauke getah, ada tauke emas dan macam- macam lagi. Namun, tidak mungkin dalam satu bakul buah itu, semuanya elok,
pasti ada jugak yang busuk.Sebenarnya kehidupan adik-beradik ini mula goyah selepas bapa mereka dibunuh secara kejam di Turki. Kehidupan mereka mula bertelagah sesama sendiri.
Bagi abang-abang yang kaya, mereka melupakan adik- adik mereka yang miskin.
Bagi adik-adik yang mula belajar hidup berdikari, maka berusahalah mereka membantu adik-adik yang miskin itu semampunya sambil menempelak abang-abang mereka yang mula lupa diri.

Satu hari, semasa keluarga ini berpiknik, seorang adik perempuan mereka telah diculik dan telah dicabul dengan kejam.
Perlakuan ini berlaku di depan khemah abang-abang yang kaya ini.
Pencabulan si adik itu dilakukan oleh sekumpulan pendatang haram yang suka membuat kacau kehidupan orang lain. Adik-adik yang lemah ini hanya mampu memandang dengan kesayuan. Tetapi si abang-abang hanya melihat dengan keseronokan adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan khemah mereka sendiri.

Tidak lama selepas itu pula, salah seorang adik lelaki mereka pula telah lemas dihanyut ombak. Salah seorang daripada mereka cuba menyelamatkan si adik yang lemas itu tetapi dihalang oleh abang atas alasan, marilah bawak berbincang dahulu. Jangan terburu-buru, bahaya. Akhirnya, di saat adik perempuan mereka diratah dengan penuh nafsu oleh sekumpulan pendatang haram itu, dan adik lelaki pula hampir kelemasan di tengah lautan, mereka telah duduk berbincang sambil makan makanan yang mewah-mewah dan minuman yang lazat-lazat.

Tajuk persidangan kita hari ini adalah, “Cara-cara menyelamatkan adik perempuan yang dirogol dan adik lelaki yang kelemasan.” Itulah kata si abang sulung selaku pengerusi majlis.

Adik-adik yang lebih muda dengan bersemangat hendak terus bergocoh dengan pendatang-pendatang haram tersebut, dan juga tanpa menghiraukan keselamatan, ingin sahaja terus menyelamatkan adik lelaki mereka yang semakin kelemasan itu. Tetapi dengan tenang si abang-abang berkata,
”Inilah orang muda, suka sangat ikut perasaan.”

Cuba hormat sikit orang tua. Kita ambik jalan yang lebih berdiplomasi.” Akhirnya, si abang berjumpa dengan ketua pendatang haram tersebut.

“Ini resolusi kami. Jangan rogol adik kami lagi. Kalau nak sangat tubuh adik kami pun, cuba hentikan rogol tu dulu. Kita buat gencatan nafsu.” Maka mereka pun berbincang. Sambil berbincang itu, pencabulan terhadap adik perempuan itu masih berjalan sambil ditonton oleh adik- beradik yang lain.

Tentang si adik lelaki yang kelemasan, seorang dari mereka cuba mendapatkan bot penyelamat, tapi dihalang oleh abang yang lain.
“Hoi monyet…senyaplah… pengkhianat!” Getus hati si adik yang tidak puas hati kerana bot penyelamat yang ada telah dibocorkan oleh abang-abang mereka.

Akhirnya adik-adik berdarah muda telah diketepikan. Bagi si abang, adik berdarah muda merosakkan keadaan sahaja. Adik-adik muda ada yang dikenakan akta Ikut Suka Aku, dikhatankan buat kali kedua, dirosakkan khemahnya dan pelbagai lagi. Manakala, adik-adik perempuan muda pula ditakut-takutkan akan hilang kehormatannya.

Keadaan semakin genting. Adik-beradik tadi melakukan mesyuarat kununnya tergempar pula. Kali ni mereka agak sepakat.
“Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pendatang haram mencabul adik perempuan kami.”

“Selamatkan adik kami yang kelemasan.

Tetapi mereka hanya memasang banner di sepanjang pantai tersebut. Dengan harapan, ada orang yang akan membantu mereka. Adik perempuan mereka semakin terus dicabul. Pakaian adik perempuan mereka sudah tidak ada lagi di tubuh. Adik-beradik tadi hanya terus menonton drama cabul mencabul itu dari dekat selepas bermesyuarat yang kununnya tergempar itu.

Adik lelaki mereka pula sekiranya tadi tangannya kelihatan, kini seolah-olah sudah hampir mati. Hanya menunggu malaikat maut datang mengambil nyawa. Lalu, diangkatlah lagi banner
“Selamatkanlah adik kami yang kelemasan”
setinggi-tingginya dengan harapan ada orang lain yang membantu.

Bila melihat banner itu tidak berkesan. Mereka bermesyuarat lagi. Dan mereka mengeluarkan banner yang baru. Yang lebih cantik dan mahal. Adik perempuan terus dinodai. Adik lelaki sudah semakin hanyut di tengah lautan… adik-beradik lain pula terus bermesyuarat dan mesyuarat untuk menghasilkan banner dengan wording yang lebih menarik….

Itulah kisah keluarga besar di satu tempat yang dirahsiakan namanya.

catatan :

+ adik perempuan itu bernama Palestin.

+ adik lelaki itu bernama Iraq

+ abang-abang itu Pengerusi OIC & negara-negara Arab yang kaya raya

+ adik-adik yang senyap itu negara umat Islam yang membangun / mundur.

+ adik-adik yang berdarah muda itu gerakan-gerakan Islam

+ bapa yang mati dibunuh itu Khilafah Uthmaniyah

+ mesyuarat itu pula ada mesyuarat OIC


26 Rajin Baca:

SINGALAUTMETRO said...

bagus. ilmu didatangi pelbagai cara dan sisi. penulisan yang ringan tapi sarat di dalamnya dengan ilmu.

SitiMashitahSaidin said...

btoi2....

CyberTeknologi said...

Senyum...menarik cerita dan suspen tahniah...:)

gdoupt_monster71 said...

simbolik...tapi benar semuanye...bangun lah negara2 islam...

moon said...

Yup...bnyk benefits from dis n3....

Derus said...

bagus entry ni..:)

Lulu caldina said...

entri yang menarik..

AJ said...

good2

MissCherry_Chewiee said...

bgs sgt..

Nasir Bravo said...

penuh bahasa tersirat....!!!!

sophietarmizi said...

bagus2....

Notami said...

hmm..xtau la nak kata apa..tp zmn skrg ni negara Islam yg mnyokong tindakan kejam mereka pon ada..pelik btol!

yahaya said...

artikel yg baik....

zaL_cdpx said...

jgn nama jer negara islam tp xpraktikkn !

si biskut said...

aku dah agak sapa mereka2 ni...

zahidah dihaz said...

nice entry...

Sudir Suichi said...

realy2 nice 4 me~~~good job

JaJa'Z said...

heloooooo

$h@h_Izn@n said...

suke sangat entry ini mohon share...keep go on...
insyaAllah akan ada pertolongan untuk mereka2 semua...
sama2 lah kita membantu mereka...:)

Norziea AfiQah said...

$h@h_Izn@n : silakan di share.. InsyaAllah :)

hiro said...

dunia2.

Tomato Gurl's Life said...

pernah bc kat email..thanks 4 sharing ;)

Anonymous said...

mohon share...

Norziea AfiQah said...

tomato gurl : u're wlc0me.. sharing is caring :)

putera bongsu : sila3.. amat d alu2kan :)

alexa yussida said...

sentiasa doakan palestin..kerna hanya itu yg mereka pinta..(sekurang2nya..juka mampu jum derma jum..infaq harta kejalan Allah:D)

Cik Cyida said...

menarik cara penyampaiannye :)

Post a Comment

Assalamualaikum.. lepas baca tu tinggalkan lah komen yer..Sebarang kekurangan atau kelemahan diri saya harap kawan2 betulkan
-Saya budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan :)